Vlinderweetjes

Vlinders zijn wonderlijke wezentjes. Wie kan er nog meer zeggen dat hij eerst een ander dier was? Of dat hij zo’n enorme kleurrijke vleugels heeft?
Ze zijn niet alleen ontzettend mooi, maar doen ook heel veel goede dingen.
Lees hier meer over het leven van de vlinders en wat ze allemaal doen.

  • Wist je dat vlinders lievelingskleuren hebben? Ze houden meer van roze en paarse bloemen dan van gele en witte!
  • Vlinders houden van mooi weer. Ze hebben zon nodig om hun lijfje en vleugels op te warmen. Op koude, regenachtige dagen blijven ze lekker binnen.
  • Bang voor brandnetels als je buiten speelt? Vlinders niet. De Atalanta en het Dagpauwoog kunnen zelfs niet zonder brandnetels! Ze leggen hun eitjes op de bladeren en hun rupsen smullen van brandnetels!
  • Vlinders drinken nectar uit bloemen, zoals je op de foto ziet, maar soms ook uit dauwdruppels of rottend fruit…
  • Het Dagpauwoog en de Kleine Vos overwinteren in Nederland als ze volwassen zijn. Misschien slapen ze deze winter wel bij jou op zolder of in het schuurtje!
  • Behalve dagvlinders die overdag vliegen, zijn er ook heel veel soorten die alleen ’s nachts vliegen. Deze nachtvlinders eten ’s nachts uit de planten in je tuin!
  • De Atalanta en de distelvlinder vliegen om te overwinteren helemaal naar Noord-Afrika!
  • Weet je wie de grootste dagvlinder van Nederland is? De Koninginnenpage. Die kan wel 10 centimeter groot worden!
  • De eerste vlinders vliegen op zonnige dagen al vanaf maart, maar de echte vlindermaanden zijn mei en juni. Dat is toevallig… Dan komt ook het boek van Veerle en de Vlinders uit!

Vlinder zelf mee!

Maak van je tuin een vlindertuin
Ben jij ook zo dol op vlinders? Zet dan planten in je tuin waar vlinders van houden! Dan maak je er een écht vlinderparadijs van. In de lente zijn vlinders blij met judaspenning, longkruid en pinksterbloemen. En natuurlijk mag de vlinderstruik niet ontbreken, die in de zomer bloeit. Kijk op www.vlinderstichting.nl/vlinderplanten voor meer tips!

Vlinder mee
De Vlinderstichting beschermt vlinders. Door te zorgen dat er meer plekken met meer bloemen voor ze komen bijvoorbeeld. De stichting wil ook graag weten welke vlinders er allemaal in jouw tuin rondvliegen. Daarom is er in de zomer een tuinvlindertelling. Daar kan iedereen aan meedoen. Tellen kan heel gemakkelijk met de app Vlindermee, die je gratis kunt downloaden. Of vraag aan je ouders of ze de herkenningskaart voor je uitprinten via www.vlinderstichting.nl/herkenningskaart.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: